Pyöröovissa

Montakohan blogikirjoitusta on tämänkin vuoden aikana kirjoitettu muutoksesta? Siitä on kyllä vaikea repiä yhtään uutta näkökulmaa.

Yksi oma lempparini on kuitenkin näkemys siitä, että muutos ei olekaan mikään yksittäinen, raju,  kaikkea mullista ja jopa tuhoava isku, vaan liikettä. Liikettä. Liike saa ainakin minut ajattelemaan sulavaa, kevyttä, eri suuntiin tuulen lailla tuivertavaa olomuotoa, joka joskus puhaltaa tuulettaen, joskus humisee ja tyyntyessään usein kerää voimia. Vähän niinkuin pyöröovissa – eteenpäin on mentävä, vaikkei aina edes tiedä mihin suuntaan.

Liikkeen, muutoksen ja siihen liittyvän uuden ominaisuuksiin kuuluukin, että siinä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Muutoksen äärelle kannattaa siis ihan rauhallisesti pysähtyä tutkimaan sitä. Ei hätää mitään. Avataan ovet ja ikkunat, katsellaan ulos.

Näin siis voi tehdä myös työnohjaaja. Tai on syytäkin tehdä. Älä jää pähkäilemään, että pitääkö, onko pakko?

”Muutos ei ole vaarallinen, jos muutut sen mukana. Mutta jos yrität pysyä samana, et ymmärrä mahdollisuuttasi”, tiivistää Marja Holm. 

Tosiasia on että työelämä muuttuu, ja myös työnohjauksen on oltava ajassa mukana. Työyhteisöjen ja henkilöstön kehittämisen ja ohjauksen kenttä on täynnä kilpailua, joskus jopa taisteluakin. Jos pitää omaa menetelmäänsä arvokkaana, kannattaa sen puolesta taistellakin.

Mutta ennen kaikkea on pidettävä huolta sen ajanmukaisuudesta, tuoreudesta ja vaikuttavuudesta. Työnohjaajana olemiseen, elämiseen ja toimimiseen kuuluu aivan olennaisena myös kriittinen ajattelu,  sisäinen uudistuminen, oma ammatillinen kasvu. Suutarin on ommeltava ja naulattava myös omille lapsilleen kengät. Kehittämistyössä ei voi jäädä paikalleen eikä sammaloitua, vaan on kyllä rokattava. Mutta ei millä hinnalla hyvänsä, vaikka kuitenkin kukin omalla tyylillään.

door-113355_960_720

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: