Työelämä on liikkeessä

Kaikille lienee selvää että työelämä on murroksessa, jolle ei näy päätepistettä. Työympäristöt muuttuvat, työvälineet muuttuvat. Työpaikkoja, jopa ammatteja katoaa – ja tilalle syntyy uusia. Sirpaloituminen, monimuotoistuminen ja tietysti digitalisaatio ovat trendisanoja. Harva se päivä ilmestyy jokin uutinen, artikkeli tai raportti, jossa näitä tulevaisuuden suuntaviivoja maalaillaan. Ne näyttävät uhkaavilta tai innostavilta, riippuen kuka ja miten niistä puhutaan. Aihe on ollut esillä myös työnohjaajien kentällä, esimerkiksi viime kesän valtakunnallisessa konferenssissa, jossa uudistuminen ja uudistaminen oli ohjelman punainen lanka. Suomen työnohjaajat ry julkaisee myös alkuvuodesta työnohjaajien kouluttajakoulutukseen liittyvän artikkelikokoelman, jossa mm. tätä aihetta käsitellään.

Teknologian ja työympäristön kehitykseen liittyvässä tarkastelussa on tärkeää huomata, että olennaista eivät ole itse työvälineiden teknologia tai diversiteetti, vaan se miten ne muokkaavat ihmistä, työelämää ja työyhteisöjä.

Työnohjauksen kannalta on kiinnostavaa, että keskustelussa on myös muita näkökulmia:  spiritualiteetti ja elinikäinen oppiminen. Myös ne näyttävät olevan huomisen työelämän ajureita. Työn merkityksellisyys, kasvuorientaatio, itsesäätely, resilienssi ja yhteisöllisyys  nousevat sitä tavoitellumpaan rooliin johtamisessa ja ammatillisessa vuorovaikutuksessa, mitä enemmän arjesta kuluu löyhissä parvissa, hajallaan sekä erilaisten sovellusten ja härpäkkeiden kanssa.

”Ikivanhat asiat, kuten luottamuksen luominen ja suhteiden rakentaminen – ne tulevat uusiksi jälleen.”

– Ayelet Baron

rainbow-509500__180

 

Voisi vaikka antaa työnohjaustakuun: ihmiset tarvitsevat edelleen pysähdyspaikkoja ja uutta ajattelua, yhteystaitoja, jakamista, kohtaamista ja läsnäoloa – ihmisyyttä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: