Parviälyn voimalla

Muutaman päivän kuluttua, eli maaliskuun 18. päivänä Suomen työnohjaajat julkaisee artikkeliteoksen monimuotoisesta työnohjauksesta ja työnohjaajakoulutuksesta. Se on toimitustyö, joka rakennettiin yhdistyksen vv. 2014-2015 toteuttaman  pilottihankkeen, työohjauksen kouluttajakoulutuksen ympärille. Pääosa sisällöstä koostuu kouluttautujien lopputöistä, mutta  se sisältää myös koulutusprosessin kuvausta ja arviointia sekä työnohjauksen kehittämiseen liittyvää tematiikkaa.

Oma artikkelini kirjassa käsittelee työnohjausta muuttuvassa työelämässä, kuinkas muuten. Artikkelin ajatukset ovat kuitenkin vain minimaalisesti omiani, sillä se on laadittu esseetehtävän pohjalta, jonka kouluttautujat kirjoittivat ohjaamani lähiopetuspäivän ja siihen liittyvän kirjallisuuden pohjalta. Minun osuuteni oli vain jäsentää parviälyn tuotos tarkoituksenmukaiseksi ja mahdollisimman kiinnostavaksi kokonaisuudeksi ja toimittaa ne jollakin tavalla koherenttiin muotoon. Toivottavasti olen siinä onnistunut niin että kaikkien osallistujien ääni, vaikkakin anonyymisti, on kuultavissa.

muuttuva työelämä kirja

Nämä parikymmentä kokenutta ja kouluttamisesta innostunutta työnohjaajaa kuvasivat omissa pohdinnoissaan ensiksikin sitä, millaiseen suuntaan työelämä näyttää liikkuvan lähitulevaisuudessa. Sirpaloitumisen ja parveistumisen ohella muutostietoisuus on työelämätaito, joka voi nähdä positiivisena haasteena ja merkityksellisyyttä lisäävänä tekijänä uhkan sijasta. Hyvinvoinnin merkitys tulee tavalla tai toisella vain kasvamaan muutosvauhdissa. Toiseksi he pohtivat työnohjauksen roolia tässä prosessissa: onko sen funktiona säilyttää ja jarruttaa vai edistää muutosta tahi jopa olla kumouksellinen. Ainakin sen on oltava ketterä ja proaktiivinen, mutta säilyttää silti ja siinä perusprinsiippinsä dialogisesta kohtaamisesta. Työnohjaajien on löydettävä oman toimintansa ydin, jotta vauhti ei sokaise heitä itseään eikä ohjattavia. Työnohjaajan olennainen tehtävä on edelleen fokusoida tuntevaan ja oppivaan ihmiseen ja mahdollistaa osaltaan moniäänisyys ja oivallukset.

Nämä periaatteet tulevat varmasti näkymään niissä työnohjaajakoulutuksissa, joita kouluttajakoulutukseen osallistuneet työnohjaajat johtavat omissa koulutusorganisaatioissaan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: