Tietoa ja ymmärrystä

Tietojohtaminen on pompsahtanut tajuntaan viime päivinä useampaan otteeseen. Ajattelin ottaa käsitteen haltuun nimenomaan työnohjaajana ja työyhteisövalmentajana.

Tutkija Miia Kosonen kiteyttää tietojohtamisen ”arvonluonniksi aineettomista voimavaroista” https://www.slideshare.net/miiak/tietojohtaminen-ja-tiedolla-johtaminen

Kuulostaa hyvinkin työnohjauksen tavoitteelta. Tuttua on myös ajatus tiedon luomisen ja jakamisen tilasta. Samoin tiedon yhdistäminen intuitioon ja ymmärrykseen.

Työnohjaukseen liitetään edelleen traditionaalisia piirteitä. Viimeksi tänään kuulin nuorehkon ja edistyksellisen oloisen alueellisen viranhaltijan mieltävän työnohjauksen ongelmakeskeiseksi kriisienpuruksi työelämässä. Ei traditioissa sinällään mitään vikaa ole. Kunhan nähdään, että työnohjaus uudistuu jatkuvasti ja painottuu yhä enemmän henkilöstön ja organisaatioiden kehittämisen ja oppimisen välineeksi. Ja nimenomaan sen traditionaalisen työtunteiden, vuorovaikutuksen, ryhmädynamiikan, ammatillisen kasvun, intuition ja organisaatioajattelun emergenttisen tutkimisen pohjalta.

Työnohjauksessa tavoitteena on ohjattavien asiantuntemuksen, tiedon ja kokemuksen muuntuminen ymmärrykseksi, osaamiseksi ja voimautumiseksi siten, että sekä työn hallinta että hyvinvointi lisääntyvät.

Työnohjaajan näkökulmasta taito heittäytyä dialogisesti, intuitiivisesti ja seikkailunhaluisesti asiakkaan työn tutkimiseen ei ole ristiriidassa sen kanssa, että työnohjaajan on hallittava myös tietoa. Se tieto ei ole pelkästään kirjaviisautta tai jatkuvaa tutkimuskirjallisuuden seuraamista. Sitäkin – omalle toiminnalle luo hyvän taustatuen, mitä enemmän tietää itsestään, ihmisestä, ryhmistä, yhteisöistä, ajattelusta ja ilmiöistä.

Mutta tieto on myös hiljaista kokemustietoa, joka prosessoituu sekä omaksi viisaudeksi että lisääntyy ekspotentiaalisesti ammatillisissa verkostoissa jakamalla.

Laadukas ja tuloksellinen työnohjaus ammentaa saatavilla olevasta tutkimus- ja kokemustiedosta. Ja siitä, että työnohjaaja pitää huolta omasta omista päätyökaluistaan, itsestään ja ymmärryksestään – tietojohtamista sekin.

Olen tällaisesta tiedon hyödyntämisestä työnohjauksessa kirjoittanut aiemminkin http://www.awailable.com/cms-assets/documents/196797-427607.ebp-tyonohjauksessa.docx

Omaa ajatteluani siivitti pari päivää sitten kuulemani huomio, että englannin sana ’conception’ tarkoittaa sekä hedelmöitystä että ymmärrystä. Eipä voisi minusta osuvammin kuvata tietojohtamista tai työnohjausta! Molempien intentiona on luoda uutta, vahvistaa ja jakaa oivalluksia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: